FAQ #21: - uppgradera minecraft-version på servern

image

Du kan installera vilken version av minecraft du vill på din server hos oss.

Ibland behöver man en särskild version av minecraft-mjukvaran, tex om ni använder moddar som är specialgjorda för en särskild (typiskt tidiagre) version av minecraft. Via funktionen Profiles i kontrollpanelen är det enkelt att skapa nya profiler. Varje profil motsvaras av en version av minecraft-servermjukvaran. Exempelvis version 1.11.

 

När du skapar en värld väljer du vilken profil som ska användas, tex minecraft-1.11.

 

På respektive värld kan ni under menyvalet Server.Config ändra vilken profil som ska användas. Det är enkelt att uppgradera till en nyare version i takt med att de släpps men spelare kan alltid i sin minecraft-klient välja vilken version av minecraft de vill ha så ingen behöver vara utestängd om ni väljer att inte uppgradera en värld.

 

Via menyvalet Server.config kan du även ställa in om en värld ska säkerhetskopieras exempelvis var 24:e timme, se en liten bit ned i listan under "crontabs" och Archive_Interval - det är detta som styr hur ofta världen ska "arkiveras" (dvs säkerhetskopieras.

Vi rekommenderar att man alltid säkerhetskopierar en värld innan man ändrar profil. I regel är det sällan något problem som uppstår men risken finns alltid, särskilt när världar behöver konverteras mellan olika versioner av minecraft. Det kan ta några sekunder första gången du startar en värld efter att ha bytt profil.

Prova alltid att logga in och provspela direkt efter att du ändrat profil på en värld. Skulle din värld ha skadats på något vis är det enkelt att gå tillbaks till en säkerhetskopia av världen via menyvalet Archives i kontrollpanelen.

 

Tänk på att du måste stoppa och starta en värld för att ändringar som byte av profil ska börja gälla.

Vår support hjälper er gärna med eventuella frågor kring hur kontrollpanelen fungerar.

 

Bilden visar en server med flera olika Profiler, dvs versioner av minecraft, installerade. De olika världarna som körs kan använda vilken som helst av de olika profilerna och man kan exempelvis uppgradera en värld från 1.8.1 till 1.11-versionen av minecraft.

Nedgradering bör man vara försiktig med även om de flesta inkl Microsoft själva säger att man ska kunna både upp- och nedgradera men i regel är det bättre att bara uppgradera. Behöver du en äldre version kan man enkelt skapa en ny värld med den äldre versionen av minecraft istället. Utgå gärna från era tidigare säkerhetskopior!