Fråga #16: OK - min minecraftserver är igång, vad ska jag tänka på nu?

När du fått din första värld i minecraft att fungera är det några saker du bör tänka på så snart som möjligt.

Vi förstår att det är lockade att sätta igång och spela direkt. Gör en mental anteckning för dig själv att så snart du har tid, senare ikväll exempelvis, så återkom till den här notisen - det är några viktiga saker du nu bör tänka på!

 

A) Backup. Detta är oerhört viktigt. Är det så att ni inte kan acceptera att bli av med hela er värld så måste ni ställa in säkerhetskopiering.

Vi har en separat FAQ-guide för hur du ställer in säkerhetskopiering bäst och via våra kanaler på twitter och facebook ger vi fler tips och råd kring detta.

Ställ in arkiveringsfunktionen för de av era världar som ni vill kunna återskapa den dag ni exempelvis av misstag råkar radera hela världen!

Det går inte att återskapa någonting alls om säkerhetskopiering inte först ställs in. Hoppa inte över detta. Det tar bara en halv minut att slå på säkerhetskopiering och det tar ungefär lika kort tid varje vecka för er att göra en kontroll via kontrollpanelen och ev radera gamla säkerhetskopior som ni inte behöver.

 

B) Kontrollpanelen.  Ta er tid att då och då göra en kontroll: hur ser era olika världar ut? Har någon värld för många spelare eller för lite minne? Hur mår er server, behöver lagringsutrymmet utökas eller mer minne läggas till?

Det går snabbt att göra en kontroll. Vid stora förändringar, tex om ni plötsligt blir många fler spelare är det lämplit att kasta ett snabbt öga på kontrollpanelen och eventuellt tilldela mer minne till den eller de världar som plötsligt har fler spelare.

Ni ser direkt minnesstatus och status för lagringsutrymmet för hela servern när du loggar in på kontrollpanelen.

På respektive värld ser du, lite längre ned på kontrollpanelens förstasida, hur de olika världarna "mår", dvs visar minnessiffrorna gult är det en tydlig indikation på att denna värld måste få mer minne. Detta ändrar du inne på respektive värld. Ta en titt på server.config och server.properties.

Java_XMX och JAVA_XMS bört alltid vara samma värde, tex 1024 om du vill tilldela en värld 1GB RAM-minne.

 

C) Behörigheter. Det är många som väljer att begränsa åtkomst till spelet. Detta görs enklast med så kallad white-listing (att vitlista spelare), vi har en separat guide för hur du gör detta och har även skrivit mycket om detta både i vår facebook- och twitter-kanal.

Tänk på att om du inte begränsar åtkomst till spelvärldarna på något sätt så kan andra teoretiskt sett spela i din värld. 

Vi rekommenderar att ni ställer in vitlistning så att enbart du och dina vänner kan spela på era världar. Tänk på att vitlistning ställs in per värld så du kan tex ha olika världar för olika kompisgäng osv.

 

D) Ta bort gamla säkerhetskopior. Använder du funktionen för automatiserad säkerhetskopiering via backup och/eller archive så behöver du då och då radera gamla säkerhetskopior. Tips: spara den äldsta och någon i "mitten" och titta på filstorleken, är de senaste backup-filerna 0B i storlek så har du helt slut på utrymme, de filer som har 0B i storlek kan du säkert raderea men spara de senaste 2-3st filerna som har en större filstorlek. Vid omstart av en server som har slut på diskutrymme kan din värld skadas och då måste du ha en fungerande säkerhetskopia att återställa från!