Fråga #13: Tips för dig som funderar på att uppgradera din spelserver

Tips för dig som är osäker på hur och vad du ska uppgradera din minecraft-server

Minne (RAM), Lagringsutrymme (HDD) och CPU (Processorer) påverkar hur snabb din server är, hur många världar du kan ha, hur många spelare ni kan vara samtidigt men även hur mycket utrymme som finns för säkerhetskopior.

 

För de allra flera är det en uppgradering av minnet (RAM-minnet, ej lagringsutrymmet) som gör mest effekt. Nedan reder vi ut lite frågor, begrepp och förklarar så att du kan dra slutsatsen vad som passar bäst för just din spelserver.

 

 

 

Du vill att servern ska kännas snabbare än vad den gör idag när ni är flera som spelar mot den: Här rekommenderar vi att du kontrollerar minnesanvändningen. Troligtvis är den uppgradering som gör mest effekt till lägst kostnad för er: mer minne (RAM-minne) och eventuellt en extra CPU-kärna men glöm inte att undersöka om det kan vara er egen uppkoppling som kan vara långsam också!
Att uppgradera med mer lagringsutrymme kommer troligtvis inte att göra någon skillnad för er.

 

Du vill att servern ska ha plats för fler säkerhetskopior: Här rekommenderar vi att du uppgraderar med mer lagringsutrymme. Att lägga till mer (RAM-) minne eller CPU-kärnor påverkar inte detta överhuvud taget. Mer lagringsutrymme kommer inte göra att servern känns snabbare.

 

Du vill att ni ska kunna vara fler samtidiga spelare än vad ni kan vara idag: Här rekommenderar vi att du kontrollerar minnesanvändingen och minnesinställningarna för den eller de världar ni vill kunna vara flera och spela på.

Börjar ni komma ned i endast några hundra megabyte ledigt minne bör ni absolut uppgradera minnet (RAM-minnet).

Hårddisk-utrymmet (lagring, HDD) påverkar inte prestandan när ni är flera som spelar utan det är minne och eventuellt även en extra CPU-kärna som ni kan behöva.

Glöm inte att ändra inställningarna för världen så att den kan utnyttja det nya minnet när ni uppgraderat.
Detta gör ni i Server.Config -> Java: java XMX och java XMS (både XMX och XMS ska vara samma, tex vid 2048MB minne så ska det stå 2048 i XMX och XMS-fälten. Inga andra tecken ska skrivas i rutan. Det ska ej stå MB i rutan utan bara siffrorna, servern förstår själv att det är megabyte som avses).

Glöm inte heller att ställa in hur många samtidiga spelare som tillåts för servern. Ett tips är att även kontrollera att backup görs så att du kan återställa världen.

 

 

Summering: Minne, CPU och Lagring kan du uppgradera och för att få olika fördelar. Minne och eventuellt CPU är det som de allra flesta behöver för att få snabbare spelupplevelse och kunna vara flera. Lagringsutrymmet är i första hand till för era säkerhetskopior.

 

Tänk på att logga in i kontrollpanelen då och då och se till din server. Här ser du hur servern "mår", hur mycket minne som finns ledigt. Genom att hålla ett öga på minnesanvändning och lagringsutrymmet så ser du snabbt i förväg om det skulle bli aktuellt med en uppgradering. Jämför vid hög och låg belastning. Har stora uppdateringar nyligen installerats? Kontakta gärna vår support för tips och råd.

 

Nedan är några tips på vad du själv kan göra för att inte behöva uppgradera eller inte behöva uppgradera lika mycket:

 

 

  • Du kan frigöra minne (arbetsminne, så kallat RAM-minne) genom att stänga av världar du inte använder i din server. Behöver inte alla världar vara aktiva samtidigt kan du utnyttja alla systemresurser för endast den eller de världar som behöver vara aktiva samtidigt. Du kan ändra i inställningarna för varje enskild värld för hur mycket RAM-minne de ska få använda (Server.config -> Java -> Java XMX  & Java XMS, världet som anges är i Megabyte så du skriver tex 512 för att få 512MB minne. Vi rekommenderar att man anger samma värde för XMX och XMS)

  • Lagringsutrymmet, dvs "hårddisken" (kallas ibland HDD som är en förkortning för Hard Disk Drive, även om lagringsutrymmet är virtuellt i en virtuell server så hanteras det ändå som en riktig hårddisk) används även för lagring av säkerhetskopior i ditt arkiv. Dessutom används det för de aktiva världarna som finns och andra viktiga systemresurser i själva servern för att kunna köra minecraft.
    Du kan frigöra lagringsutrymme genom att radera gamla säkerhetskopior som inte längre behövs men tänk på att inte radera för mycket, kanske vill du kunna återställa från en säkerhetskopia i framtiden. Vi rekommenderar att man sparar åtminstone någon dag bakåt i tiden.


  • CPU, dvs processor används mest för att skapa världar, när någon loggar in, när saker i världen som tex kartan ska uppdateras och generellt är belastningen snarare högre på minnet än på CPU:n men att uppgradera genom att lägga till fler CPU:er (kärnor) gör såklart att servern blir och känns snabbare. Normalt behövs inte fler än 2-3st CPU-kärnor för en vanlig minecraft-server. Har du en lite större värld, väldigt många samtidiga spelare så kan du dock behöva uppgradera både CPU och minne.


  • Genom att uppgradera med mer RAM-minne får du möjlighet att ha flera olika världar samtidigt, större världar och fler spelare.


  • Genom att uppgradera med mer Lagringsutrymme får du möjlighet att spara fler säkerhetskopior (längre bakåt i tiden utan att behöva radera gamla backup:er lika ofta), du kan ha större världar, fler världar och slipper radera backup-filer lika ofta.

 

 

 

Vid tilläggsbeställning av uppgraderingar till ett befintligt avtal så löper normalt uppgraderingarna på samma avtalstid som huvudtjänsten. Notera att vissa tilläggstjänster alltid löper på minst 12 månader, tex registrering av domännamn och några av de kringtjänster som hör till domänadresser som tex DNS-Manager, DNS-hosting och eposttjänster mm. Kontakta gärna vår kundservice om du har några frågor inför din uppgradering/tilläggsbeställning.